ULUS YOGA FEDERASYONU (ULUYOF) YOGA YARIŞMA TALİMATI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu Talimatın amacı; yoga yarışmalarının Ulus Yoga Federasyonu kurallarına uygun olarak yönetilmesi, bununla ilgili çeşitli organizasyonların yapılmasındaki esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Talimat, yurtiçinde ve yurtdışında yapılacak yoga yarışmaları ile bu yarışmalara katılan kulüp, yönetici, koç, sporcular ve diğer görevlileri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu Talimat; Uluslararası Yoga Federasyonu (International Yoga Federation) “Rules&Regulations” yarışma yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu Talimatta adı geçen;
Federasyon : Ulus Yoga Federasyonu Başkanlığını,
Federasyon Başkanı : Ulus Yoga Federasyonu Başkanını
ULUYOF : Ulus Yoga Federasyonunu,
İl Temsilcisi : Ulus Yoga Federasyonu İl Temsilcisini,
Hakem Sorumlusu : İlgili branşın teknik kurulunda o branşın hakemlik işlerinden sorumlu olan kişiyi
Turnuva : Federasyon, il temsilcilikleri ile özel kuruluşlar tarafından, belli bir amaç doğrultusunda yapılan ve aşamaları olmayan ulusal yoga yarışmalarını,
Yarışma : Federasyon, il temsilcilikleri ile özel kuruluşlar tarafından yapılan yoga yarışmalarını, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yarışma düzenleme yetkisi
MADDE 5-Uluslararası Yoga Federasyonu’na bağlı olarak yoga yarışması düzenlemek, denetlemek ve sonuçlarını tescil etmek yetkisi Federasyona aittir.
Yarışma dönemi
MADDE 6- Yoga yarışma sezonu tüm her yılın Ocak ayının birinci günü başlar ve Aralık ayının son günü sona erer.
Yarışmalara katılacak kuruluşlar ve katılma koşulları
MADDE 7- Yarışmalara katılacak özel kuruluş, kulüp veya bireyler federasyonun www.uluyof.org.tr internet sitesinde yer alan Yarışma Başvuru Formu’nu doldurarak katılma talebini bildirebilir.
Yarışma çeşitleri
MADDE 8- Yoga yarışmaları “özel” yarışma başlığı altındadır.
Yarışma kategori ve yaş grupları
MADDE 9- (1)Yarışmalarda yaş grupları (doğum yılı esas alınır) cinsiyetlere göre şu şekilde uygulanır.
Kız Çocuk – Erkek Çocuk : 11-14
Genç Kız – Genç Erkek : 14-18
Yetişkin Kadın – Yetişkin Erkek : 18-49
Büyük Kadın – Büyük Erkek : 50+
(2) Yaş grupları, bütün yarışmalarda geçerlidir.
Tüm branşlarda, sporculara kendi yaş gruplarının son yaşında ise bir üst grupta yarışmasına izin verilir. Bir üst grupta yarışan bir sporcu tekrar alt grupta yarışamaz.
(3) Yoga sporcuları yıl içerisinde girdikleri ilk yarışmada hangi grupta yarışmışlarsa yıl sonuna kadar aynı grupta yarışırlar, yıl içerisinde grup değiştiremezler.
(4) Bir yarışma sonrası kural ihlali tespit edilir ise, yoga sporcusunun o yarışmaya özgü derecesi ve notu iptal edilir.
Yarışma kategorileri
MADDE 10- (1) Tüm yarışmacılar sekiz kategoriden birinde veya birkaçında yarışabilirler.
Yoga Akrobatik
Yoga Artistik
Yoga Asana
Yoga Atletik
Yoga Akış
Yoga Dans
Yoga Koreografi
Yoga Ritmik
(2)Türkiye Şampiyonasında derece alan sporcular Uluslararası yarışmalarda yarışabilirler
- Tüm kategorilerde yarışma kuralları ilgili teknik kurul tarafından ilan edilir.
- Tüm kategorilerde katılımcıların isim listesi ve kategorileri Ulus Yoga Federasyonunun resmi internet sayfasında duyurulur.
Yarışmayla ilgili dekor hazırlanması
MADDE 11-
(1) Tüm yarışmacıların yarışacakları kategoride müzik ve sahneyle ilgili düzenlemelerde kullanacakları araç ve dekorlarını önceden ilgili teknik kurula yazılı olarak iletilmeleri gerekmektedir.
(2) Müsabakalarda zemin üzerine uygulamalarda mat kullanılır.
Üyelik
MADDE 12- Her türden yoga yarışmasına herkes katılabilir, herhangi bir üyelik aranmaz.
Sporcu çıkış sırası
MADDE 13- Yarışmalara katılacak yarışmacıların hangi sıra ile yarışacakları önceden teknik kurul tarafından belirlenir.
Yarışmadan ayrılma
MADDE 14- Yarışmalara katılan sporcular, yarışma sırasında meydana gelen bir sakatlanmadan dolayı yarışamayacağını rapor ile Federasyona belgelediği takdirde teknik kurul kararı ile sporcunun durumu değerlendirilir.
Yarışma organizasyonu
MADDE 15- (1) Yoga yarışmaları, yarışmaların niteliğine göre Federasyonca oluşturulacak kurullarca yürütülür. Organizasyon kurulu, yarışma yönetimi, ağırlama, ulaştırma, salon yönetimi, tören kurulu vb. gibi yardımcı kurullar belirlenir. a) Organizasyon kurulu; Tüm yarışmaların hazırlıklarını yapmak ve yürütmek üzere Başkanın başkanlığında üyelerin oluşturduğu bir kuruldur. b) Yarışma yönetimi; yarışmaların teknik, ulusal ve uluslararası kurallara uygun yönetilmesini sağlamak üzere, yarışma hakem heyeti, yarışma yönetmeni ve bilgi işlem görevlilerinden oluşan kuruldur.
Yarışma yönetmeni
MADDE 16- İlgili yarışmanın genel gidişini, yarışmalara katılan idareci, koç, sporcu ile yarışma görevlilerinin sevk ve idaresini sağlamak üzere Federasyon tarafından görevlendirilen kişidir. Yarışma yönetmeni, teknik kurul başkanından aldığı talimatlar doğrultusunda yarışmanın düzenini sağlar. Yarışma yönetmeni gerekli gördüğünde kendisine yardımcı olmak üzere, salon yönetmeni, grup yönetmeni, müzik teknisyeni ve spiker ile gerekli gördüğü diğer hizmetler için yeterli sayıda personeli Federasyon yönetimi/genel sekreteri ile işbirliği içerisinde görevlendirir.
Bilgi işlem görevlisi
MADDE 19- Yarışmaların puanlama sistemini düzenli olarak kaydetmek, sıralamak ve derecelendirmek, sonucu ilan etmek üzere yarışma yönetmenine bağlı olarak bilgi işlem görevlisi atanır.
Yarışma düzeni
MADDE 20-Yoga yarışmalarında yarışma düzeni branşın özelliğine göre aşağıdaki kurallar doğrultusunda sağlanır. a) Yarışmaya katılacak sporcular yarışma alanına çıkıp hakem heyetinin önüne gelerek selam verir. Başhakemin başla komutuyla belirlenen süre kadar ısınma süresi başlar. Isınma süresi bitiminde, daha önce teknik kurul tarafından belirlenmiş sıraya göre sporcular yarışmaya başlarlar. b) Yarışmaların önceden belirlenen bir yerinde açılış töreni yapılır. c) Sporcular başhakemin başla işaretiyle yarışmaya başlar. Yarışmanın bitiminde yerine geçer. d) Yarışma yönetmeni, yarışma sahasının düzenini sürekli kontrol eder. Salon düzenini bozanları uyarır; uyarısına rağmen aynı davranışı gösterenleri salon dışına çıkartır. e) Yarışma hakemi de yarışma düzenine aykırı davranışta bulunan sporcu ve koçları uyarır. Uyarıya rağmen aynı davranışı gösteren sporcu, koç ve idarecileri salondan çıkartır. f) Yarışma yönetmeni, hakemin de görüşü ile basın için ayrı yerler ayırır. İmkanlar ölçüsünde fotoğraf, film ve tv kameraları için saha içinde ayrılmış yerler kullanılabilinir. g) Not ilanı, bilgi işlem görevlisi ile saha içi haberleşmede imkanlar ölçüsünde elektronik araçlar kullanılır, mümkün olmaması durumunda bu maksatla hazırlanmış malzemeler kullanılabilir.
Kıyafetler
MADDE 21- (1) Yoga yarışmalarında ULUYOF değerlendirme kurallarına göre kıyafet giyilmelidir.
(2) Takım yarışmalarında sporcular farklı tip giysilerle çıkabilirler.
(3)Sporcular seremonide eşofman, ödül töreninde ise yarışma kıyafeti giymelidir.
Törenler
MADDE 22- Yarışmalarda açılış için yapılan törenlere tüm yarışmacıların katılımları zorunludur. Kapanış ve ödül dağıtımı için yapılan törene ise yarışmacı koçu geçerli bir mazeret sunduğu takdirde yarışmacılar törene katılmayabilirler.
Toplantılar
MADDE 23- İlgili yarışmalar için, yarışmalardan bir gün önce Federasyon Başkanının ya da görevlendireceği yarışma yönetmeninin başkanlığında organizasyon (teknik) toplantısı yapılır.
Programlı antrenman
MADDE 24- Yarışma yönetimince, yarışmalara katılacak sporcuların ve koçların salona uyum sağlayabilmeleri açısından programlı antrenman düzenlenir. Takımlar ve sporcular programda belirtildiği şekilde antrenmanlarını yaparlar. Kendilerine ayrılan zamanda antrenmana katılmayan takımlar ve sporcular bu haklarını kaybederler. Ancak geçerli mazeretlerini yarışma yönetmenine bildirdikleri takdirde, kendilerine uygun bir çalışma zamanı verilir. ULUYOF kuralları gereği yarışmalardan (2) saat önce genel ısınma verilir.
Müzik
MADDE 25 Telif haklar alınmış tüm müzikler kullanılabilir.
İtirazlar
MADDE 26- Yarışmalar ile ilgili itirazlar iki aşamada yapılır. a) Yarışma öncesi itirazlar yarışmaya katılacak takım ve sporcuların yarışmaya katılamayacak durumda olanları ile ilgili itirazlar yarışma öncesi yazılı olarak teknik kurula yapılır. Teknik Kurul itiraza konu belgeleri inceleyip, kararını verir. Karar takım idarecisine veya yarışmacı koçuna veya sporcuya bildirilir. b) Yarışma sırasında itirazlar koç tarafından yazılı olarak yarışma yönetmeni vasıtasıyla yapılır. Koç yalnızca kendi sporcusunun notuna itiraz edebilir.
Yarışmadan ihraç
MADDE 26- Yarışmalarda uygunsuz davranışlarda bulunanlar, yarışma yönetmeni ve hakem heyeti tarafından yarışmadan ihraç edilebilir.
Ödüller
MADDE 27- Federasyon tarafından düzenlenen yarışmalarda; a) Ferdi müsabakalarda, katıldığı kategoride ilk 3 dereceyi alan sporculara madalya verilir. b) Kulüplerarası müsabakalarda: İlk üç dereceyi alan kulüplerin takım teşkilinde belirtilen sporcularına madalya, kulüplerine ise kupa verilir. c) Ödül törenlerine sadece ödül kazanan kulüp ve sporcular katılırlar. d) Sadece takım yarışmasına izin verilen müsabakalarda ferdi sıralama yapılmaz. Ferdi klasmanın yapılacağı takım müsabakalarında (a) bendindeki uygulama esas alınır.
Müsabaka raporları
MADDE 28- Yarışma yönetmeni yarışmaların genel gidişi hakkında, yarışmaların bitmesinden itibaren 10 gün içerisinde Federasyona rapor verir. Yapılan itirazların değerlendirilmesinde bu raporlar esas alınır.
Kayıtlar
MADDE 29- Yarışmalarla ilgili tüm kayıtlar, yarışma yönetmeni tarafından ilgililerden talep edilerek tam olarak toplanır, 5 (beş) gün içerisinde Federasyon Başkanlığına teslim edilir. Yarışma sonuçları ile ilgili kayıtlar Federasyonca kayıt yapılır.
Kurum ve kuruluşlarca organize edilecek müsabakalar/organizasyonlar
MADDE 30- Federasyondan izin almak koşulu ile ve bu talimattaki esaslara bağlı kalarak yoga yarışması düzenleme yetkisi kurumlara verilebilir. Bunun gerçekleşmesi için ilgili kurumun en az 3 ay öncesinden Federasyona yazılı başvurusu gerekmektedir. Başvuruda hangi kategoride, hangi düzeyde bir organizasyon yapılacağı açıkça belirtilir. Ayrıca kullanılacak salon, konaklama yapılacak mekanlar ve kullanılacak materyaller ile bu konuda yapılmış anlaşmalar da Federasyona iletilir.
Talimatta yer almayan konular
MADDE 31- Bu Talimatta yer almayan konular hakkında karar alma yetkisi Federasyon Yönetim Kuruluna aittir.
Yürürlük
MADDE 32- Bu Talimat, ULUYOF internet sitesinde yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 33- Bu Talimat hükümlerini Ulus Yoga Federasyonu Başkanı yürütür.